Sigurnosne upute i upozorenja

SIGURNOSNE UPUTE I UPOZORENJA

Proizvodi koje prodajemo moraju na malizakladi.hr trebaju udovoljavati određenim sigurnosnim zahtjevima i  ne smiju ugroziti sigurnost ili zdravlje korisnika i drugih tijekom upotrebe. Navedenu preporučenu dob djeteta za pojedini proizvod poduzeće Vivano d.o.o. dobiva od uvoznika, distributera, proizvođača ili zastupnika proizvoda. Specifičnu preporučenu dob djeteta za uporabu pojedinog proizvoda određuje proizvođač na temelju primjenjivih propisa i zakona, djetetovog senzornog, motoričkog i mentalnog razvoja i relativnih ograničenja uporabe.

Preporučena dob i/ili opterećenje neka vas vode prilikom kupnje proizvoda. Prilikom odabira proizvoda uzmite u obzir okolnosti i vještine djeteta te njegove prednosti i slabosti te na temelju toga pronađite proizvod koji će potaknuti djetetov razvoj u svakom području.

Pri korištenju proizvoda slijedite preporuke i upute, upute proizvođača za sigurnu i ispravnu uporabu proizvoda i sljedeće UPOZORENJE i SIGURNOSNE UPUTE.

1. Igračke i predmeti koji nisu namijenjeni djeci mlađoj od 36 mjeseci
Imajte na umu da neke igračke i proizvodi mogu biti opasni za djecu mlađu od 36 mjeseci, tako da ti proizvodi uključuju jedno od upozorenja:

UPOZORENJE! Nije pogodno za djecu mlađu od 36 mjeseci.

UPOZORENJE! Nije pogodno za djecu mlađu od tri godine.

upozorenje u obliku sljedeće grafičke slike:

Nije pogodno za djecu mlađu od tri godine.

Ovo upozorenje mora biti popraćeno objašnjenjem specifičnog rizika koji zahtijeva ovaj znak opreza. Ova se točka ne odnosi na igračke i proizvode koji su zbog svoje funkcije, dimenzija, karakteristika, svojstava ili drugih valjanih razloga očito neprikladni za djecu mlađu od 36 mjeseci.

2. Igračke za slobodno vrijeme
Izraz "igračka za slobodno vrijeme" znači igračka za kućnu upotrebu u kojoj potporna struktura ostaje nepomična tijekom aktivnosti, a igračka je namijenjena djeci za obavljanje bilo koje od sljedećih aktivnosti: skakanje, penjanje, ljuljanje, klizanje, ljuljanje, rotiranje , puzanje ili bilo koja kombinacija gore navedenih aktivnosti. Sljedeće upozorenje je za igračke za slobodno vrijeme:

UPOZORENJE! Samo za kućnu upotrebu.

Igračke za slobodno vrijeme pričvršćene na okvir, a po potrebi i ostale igračke za slobodno vrijeme prate upute koje ukazuju na potrebu provjere i održavanja glavnih dijelova proizvoda (opruge, pričvršćivači, nosači) u određenim intervalima i ističu da može doći do padova ili prevrtanja ako se takva provjera ne provede (npr. provjeriti stanje proizvoda prije svake uporabe) (ugradnja, zaštita, plastični dijelovi i / ili električni dijelovi). Redovito provjeravajte sigurnosne i osnovne elemente te ih po potrebi učvrstite ili pričvrstite. Ako utvrdite kvar, ne upotrebljavajte proizvod ako ga ne popravite. Nepridržavanje uputa može rezultirati padom proizvoda, prevrtanjem ili drugim oštećenjima.) Proizvod mora imati upute za pravilno sastavljanje igračke, što naznačuje koji dijelovi mogu biti opasni ako nisu pravilno sastavljeni. Moraju se navesti i posebne informacije u vezi s odgovarajućom površinom na koju će biti postavljena igračka.

3. Funkcionalne igračke
Izraz "funkcionalna igračka" znači igračka koja djeluje i koristi se na isti način kao proizvod, uređaj ili stroj namijenjenog odraslima i može biti samo model takvog proizvoda, uređaja ili stroja za djecu. Sljedeće upozorenje daje se na funkcionalne igračke:

UPOZORENJE! Igračku treba koristiti samo pod izravnim nadzorom odrasle osobe.

Te igračke moraju biti opremljene operativnim uputama i uputama o sigurnosnim mjerama koje korisnik treba slijediti, uz upozorenje da nepoštivanje ovih mjera opreza može izložiti korisnika opasnostima (navedenim) koje su obično povezane s uređajem ili proizvodom čiji model razmjera ili imitacija je predstavljena igračkom. Takva se igračka mora čuvati izvan dohvata djece mlađe od dobi koju je proizvođač odredio.

4. Kemijske igračke
Izraz "kemijska igračka" znači igračka namijenjena za izravno rukovanje kemijskim tvarima (ili smjesama) i koja se koristi na odgovarajući način u skladu s preporučenom dobi i pod nadzorom odrasle osobe. Kemijske igračke uključuju posebno sljedeće igračke: setove iz kemije, minijaturne keramičke radionice, komplete za lijevanje plastike, komplete za emajliranje ili fotografiranje i slične igračke koje mogu (ali ne moraju) proći kroz kemijsku reakciju tijekom uporabe. Sljedeće upozorenje daje se na kemijskim igračkama:

UPOZORENJE! Nije pogodno za djecu mlađu od (*godina koje je odredio proizvođač). Koristite pod nadzorom odraslih.

Upute za uporabu igračaka moraju upozoravati na opasnosti tih tvari ili smjesa i upute koje se odnose na sigurnosne mjere koje korisnik treba poštivati. Prva pomoć pruža se i u slučaju ozbiljne nesreće zbog korištenja ove vrste igračaka. Takve igračke moraju se čuvati izvan dohvata djece mlađe od preporučene dobi koju je propisao proizvođač.

5. Klizaljke, koturaljke, role, skateboard, romobil i bicikli kao igračke za djecu
Ako se proizvodi prodaju kao igračke, moraju imati sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Mora se nositi zaštitna oprema. Nije za upotrebu u prometu..

Preporučuje se uporaba zaštitne opreme (kaciga, rukavice, jastučići za koljena, laktovi i slično). Upute za uporabu uključuju upozorenje da se igračka mora koristiti oprezno jer zahtijeva puno vještine kako bi se izbjeglo padova ili sudara koji mogu dovesti do ozljede korisnika ili treće strane.

Bicikli koji zbog svoje konstruktivne čvrstoće, oblika ili drugih čimbenika nisu prikladni za djecu stariju od 3 godine, moraju biti navedeni na pakiranju, a uključuju sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Ne koristiti djecu stariju od 36 mjeseci.

Navedeno mora biti također zašto, npr. zbog nedovoljne snage.

Klizaljke, role i skateboardi za djecu koja se prodaju kao igračke i njihovo pakiranje moraju sadržavati sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Mora se nositi zaštitna oprema. Nije za upotrebu u prometu. 20 kg max.

Istovremeno se navodi da upute moraju sadržavati podatke o pogodnoj površini za sigurnu vožnju.

Romobili kao igračke namijenjene djeci težine od 20 kg ili manje, i njihovo pakiranje sadrže sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Mora se nositi zaštitna oprema. Nije za upotrebu u prometu. 20 kg max.

Uz to, informacije o tome kako sigurno sklopiti romobil koji se može razvući, upute za sigurnu uporabu kočnog sustava, informacije o opasnosti uporabe romobila na javnim cestama i zaštitnoj opremi (kaciga, rukavice, jastučići za koljena, jastučići za laktove i slično).

6.Igračke za vodu i igračke za upotrebu u, za i na vodi
Izraz "igračka za vodu" znači igračka namijenjena uporabi u plitkoj vodi i koja može nositi ili podržavati dijete na vodi. Na igračke s vodom prikazano je sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Koristite samo u vodi pogodnoj za plitko dijete. Koristite pod nadzorom odraslih.

"Igračke za upotrebu u blizini, u vodi i na vodi" mogu biti igračke na napuhavanje, ali mogu biti izrađene i od drugih materijala, poput proizvoda od pjene, bazena na napuhavanje. Bazeni za igranje su bazeni čija je dubina vode 400 mm ili manja. Za takve igračke navedeno je:

UPOZORENJA! Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora - rizik od utapljanja. Djeca se mogu utopiti u vrlo maloj količini vode. Ispraznite bazen kada ga ne koristite. Bazen ne postavljajte na beton, asfalt ili druge tvrde površine.

7. Proizvodi za upotrebu u blizini, u vodi i na vodi
Narukvice za plivanje:

UPOZORENJA! Ne nudi zaštitu od utapanja. Uvijek potpuno napuhajte sav zrak u svim zračnim komorama. Koristite samo pod stalnim nadzorom odrasle osobe. Koristite samo na nadlaktici.

Prsluk za plivanje:

UPOZORENJE: Ne pruža zaštitu od utapanja. Uvijek u potpunosti napuhajte sve komore za zrak. Koristite samo pod stalnim nadzorom odrasle osobe.

Veći obruči za plivanje ili jastuci za učenje plivanja:

UPOZORENJE: Ne pruža zaštitu od utapanja. Uvijek u potpunosti napuhajte sve komore za zrak. Koristite samo pod stalnim nadzorom odrasle osobe.

Plutajući jastuci za učenje plivanja (do 36 mjeseci ili do težine od 18 kg):

UPOZORENJE: Rizik od prevrtanja. Ne nudi zaštitu od utapanja. Uvijek u potpunosti napuhajte sve komore za zrak. Koristite samo pod stalnim nadzorom odrasle osobe na dohvat ruke plutajućeg sjedala. Korištenje NIJE DOZVOLJENO: za korisnika čija je dob ili težina ispod ili iznad označene kategorije, dubina na kojoj dijete može stajati, na valovima, u kadama.

Veći jastuci za plivanje (dob korisnika od 3 godine, duljina 1,2 m):

UPOZORENJA! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

Veliki jastuci na napuhavanje u obliku životinja ili drugih oblika na kojima korisnik sjedi ili se vozi (dob korisnika od 3 godine nadalje, duljina 1,2 m):

UPOZORENJA! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

Veći obruč za plivanje u slobodno vrijeme (starost korisnika od 3 godine nadalje, duljina 1,2 m):

UPOZORENJA! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

Plivajuća sjedala za slobodno vrijeme (starost korisnika 3 godine, duljina 1,2 m):

UPOZORENJA! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

Cijev (starost korisnika od 6 godina):

UPOZORENJA! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

Plutača:

OPOZORILA! Ne varuje pred utopitvijo. Samo za plavalce

Duljina čamca od 1,2 do 2,5 metra:

UPOZORENJA! Ne štiti od utapanja. Samo za plivače.

8. Igračke u hrani
Sljedeće upozorenje mora biti upućeno na igračke u ili povezane s hranom:

UPOZORENJE! U hrani se nalazi igračka. Preporučuje se nadzor odraslih.

9. Imitacije zaštitnih maski i kaciga
Ovi proizvodi moraju imati sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Ova igračka ne pruža zaštitu.

10. Igračke obješene za kolijevke, krevetiće ili kolica pomoću konopa, elastika ili vrpci
Igračke obješene preko krevetića, kolijevki ili kolica s užadima, gumicama ili vrpcama sadrže sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Da biste spriječili ozljede koje se mogu dogoditi ako se dijete zaplete, izvadite igračku jer se dijete počinje podizati na ruke i koljena u položaju puzanja.

11. Pakiranje mirisa u mirisnim pločama za igru, kozmetičkim setovima i igrama za degustaciju
Izraz "mirisna ploča" označava igračku namijenjenu djetetu da nauči prepoznati različite mirise ili okuse. Izraz "kozmetički set" označava igračku namijenjenu učenju i pomoći djetetu u proizvodnji proizvoda kao što su mirisi, sapuni, kreme, šamponi, kupke za mjehuriće, sjajila, šminkanje usana, drugi make-up, paste za zube i balzami za kosu itd. Izraz "degustacijska igra" znači igračka namijenjena učenju djece kako izrađivati ​​slastice (ili jela) koji uključuju upotrebu sastojaka hrane poput praha, tekućina, zaslađivača i bilo kakvih aroma.

Pakiranje takvih igračaka (također navedeno u Direktivi o sigurnosti igračaka) sadrži sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Sadrži mirise koji mogu izazvati alergije.

12. Kacige
Upozorenje na kacigama za korisnike bicikala, skateboardova i koturaljki:

UPOZORENJE! Pažljivo pročitajte priložene upute za uporabu prije uporabe!

UPOZORENJE! Nije prikladno za upotrebu na motornim vozilima.

UPOZORENJE! Ove kacige djeca ne smiju koristiti dok se penju ili dok rade druge aktivnosti jer postoji opasnost od gušenja ako se dijete uhvati u kacigu. Ako je kaciga oštećena, nemojte je ponovo koristiti i bacajte je odmah. Odbacite ga na takav način da ga treća osoba više neće moći koristiti.

13. Štitnici
Izraz "štitnik" znači proizvod namijenjen zaštiti tijekom surfanja, rolanja, koturanja, ali nije namijenjen profesionalnoj uporabi. Ovi proizvodi i njihovo pakiranje sadrže sljedeća upozorenja:

UPOZORENJE! Štitnici su dizajnirani za uporabu tijekom surfanja, rolanja, koturanja. Proizvod ne spada u profesionalnu opremu, što ga čini neprikladnim za upotrebu tijekom akrobacije ili ekstremnih sportova.

UPOZORENJE! Zaštita samo za normalne sportove na kotačima.

UPOZORENJE! Zaštitnici su namijenjeni za uporabu u rolanju, koturanju, surfanju. Izrađeni su za zaštitu od udara, ali ne pružaju potpunu zaštitu od ozljeda. Štitnici moraju savršeno odgovarati tijelu radi maksimalne zaštite.

14. Autosjedalice
Upozorenje za autosjedalice grupa 0+, 0 + / 1 i druga autosjedala postavljena u suprotnom smjeru vožnje:

UPOZORENJE! Ne koristite u automobilima s aktiviranim zračnim jastukom.

UPOZORENJE! Ne postavljajte autosjedalicu u smjeru vožnje na prednje ili drugo sjedalo opremljeno aktiviranim zračnim jastukom. Opasnost od teške ozljede ili smrti!

Upozorenje za sve grupe autosjedalica:

UPOZORENJE! Izbjegavajte ozbiljan rizik od ozljeda uslijed padova ili klizanja. Dijete uvijek pričvrstite odgovarajućim sigurnosnim pojasom u skladu s uputama proizvođača autosjedalica.

15. Kolica i duboke košare
Upozorenja za sva dječja kolica:

UPOZORENJE! Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora.

UPOZORENJE! Uvijek dijete pričvrstite svim sigurnosnim pojasevima kako biste spriječili ozbiljnije ozljede. Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora - to može biti izuzetno opasno.

UPOZORENJE! Proizvod nije prikladan za trčanje ili kotrljanje!

Upozorenja za duboke košare:

UPOZORENJE! Ne stavljajte dodatni madrac u duboku košaru!

UPOZORENJE! Izbjegavajte ozbiljan rizik od ozljeda uslijed padova ili klizanja. Uvijek dijete pričvrstite sigurnosnim pojasom.

UPOZORENJE! Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora. Uvijek nadgledajte dijete. Ne koristite duboku košaru kao krevet u automobilu. Nemojte stavljati igračke s niti i ne stavljati u duboku košaru ili oko nje. Ne postavljajte duboku košaru u blizini peći, grijača, otvorenih požara, stepenica, otvorenih prozora ili drugih opasnih predmeta koji mogu ozlijediti dijete.

16. Hodalice
Upozorenja navedena na hodalicama ili njihovoj ambalaži:

UPOZORENJE! Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora.

UPOZORENJE! Onemogući pristup stepenicama ili drugim neravnim površinama.

UPOZORENJE! Ne koristiti blizu vatre!

UPOZORENJE! Proizvod je namijenjen djeci koja već sjede samostalno (nakon otprilike 6 mjeseci starosti). Proizvod nije prikladan za djecu koja već hodaju samostalno ili teže od X kg (opterećenje koje je odredio proizvođač). Proizvod je zabranjeno koristiti na otvorenom ili na kosim površinama. Proizvod uvijek koristite pod nadzorom odrasle osobe. Pazite da dijete ne naleti na zid ili drugi tvrdi predmet dok hoda kako bi spriječio nezgode. Prije svake uporabe provjerite jesu li sve komponente čvrsto pričvršćene i ako ih je potrebno ponovno učvrstiti / zategnuti kako bi se izbjegle potencijalne opasnosti.

17. Prijenosni krevetići
Upozorenja na prijenosnim krevetima i njihovoj ambalaži:

UPOZORENJE! Nikada ne pričvrstite kablove na prijenosni krevet, vrpce ili igračke.

UPOZORENJE! Prije nego što popravite dno kreveta, sve strane kreveta moraju biti ravne i fiksirane.

UPOZORENJE! Ne ostavljajte u krevetu nikakve stvari koje bi mogle poslužiti kao pomoć djetetu da se popne iz kreveta.

UPOZORENJE! Prijenosni krevet nije prikladan za djecu teže od X kg ili veće od X cm (dob i veličinu određuje proizvođač).

UPOZORENJE! Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora.

UPOZORENJE! Kad nećete moći pravilno sastaviti krevet, nemojte ga koristiti, već se konzultirajte s prodavateljem. Prijenosni krevet služi samo za kućnu upotrebu. Ne pohranjujte nikakve predmete u prijenosni krevet.

UPOZORENJE! Budite svjesni opasnosti od otvorenog plamena i drugih izvora topline, kao što su električni i plinski grijači, ... tako da prijenosni ležaj nikada ne postavljajte u blizinu njih.

UPOZORENJE! Nikada ne ostavljajte ništa u krevetu i ne stavljajte ga u blizini drugih predmeta koji bi mogli poslužiti kao potpora djetetu da se popne iz kreveta ili prijeti opasnost od davljenja - npr. vrpce, zavjese,…

UPOZORENJE! Ne koristite više madraca u prijenosnom krevetu.

Važno! Proizvod je prikladan za upotrebu kada su svi mehanizmi za zaključavanje dobro i ispravno zaključani. Prije upotrebe proizvoda, provjerite jesu li svi mehanizmi za zaključavanje pravilno i pravilno zaključani.

18. Vrtići
Upozorenja navedena na vrtićima i njihovom pakiranju:

UPOZORENJE! Proizvod je prikladan za djecu do najviše X mjeseci (starost koju je odredio proizvođač).

UPOZORENJE! Ne stavljajte proizvod u blizinu otvorenog plamena ili drugih izvora topline.

UPOZORENJE! Ne koristite proizvod bez podloge (okvira).

UPOZORENJE! Prije postavljanja djeteta u vrtić, provjerite je li potpuno rastavljeno i jesu li svi mehanizmi za zaključavanje potpuno zategnuti.

19. Ležaljke i ljuljačke
Ležaljke, ljuljačke i kombinacije imaju sljedeća upozorenja na proizvodu i pakiranju:

UPOZORENJE! Ne dižite proizvod lukom. Nikada ne koristite luk za igru ​​umjesto ručke za nošenje.

UPOZORENJE! Opasnost od komplikacija ili gušenja. Ne dodajte dodatne trake ili kablove.

UPOZORENJE! NIKAD ne ostavljajte dijete bez nadzora. UVIJEK dijete pričvrstite svim sigurnosnim pojasevima. NEMOJTE proizvod koristiti na djeci koja već sjede samostalno. NE KORISTITE proizvod za djecu teže od X kg (težina ovisi o pojedinačnom proizvodu i određuje proizvođač).

OPASNOST OD PADA: Djetetovi pokreti mogu pomicati ljuljačku ležaljke ili uzrokovati da sklizne.

UPOZORENJE! Nikada ne stavljajte proizvod u blizinu kutova ili rub stola, na stepenicama ili na drugim površinama uzdignutim od poda.

UPOZORENJE! Proizvod uvijek stavljajte na pod. NIKAD ne dižite dijete u stolici za ljuljanje.

UPOZORENJE! NE upotrebljavajte proizvod u automobilu ili na zračnom putovanju.

UPOZORENJE! NIKAD ne upotrebljavajte proizvod kao autosjedalicu ili duboku košaru.

20. Hranilice
Sljedeća upozorenja daju se na hranilicama i njihovom pakiranju:

UPOZORENJE! Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora.

UPOZORENJE! Uvijek dijete pričvrstite svim sigurnosnim pojasevima.

21. Proizvodi za hranjenje
Izraz "proizvod za hranjenje" znači proizvod namijenjen upotrebi tijekom hranjenja (npr. pribor, šalice, tanjuri i slično). Ovi proizvodi sadrže sljedeće upozorenje:

UPOZORENJE! Proizvod uvijek koristite pod nadzorom odrasle osobe. Pregledajte proizvod prije svake uporabe. Ako primijetite oštećenje ili habanje, odmah ga odbacite. Uvijek provjerite temperaturu hrane prije hranjenja. Proizvod ne izlažite direktnoj sunčevoj svjetlosti ili toplini i ne ostavljajte ga u tekućini za sterilizaciju duže nego što je preporučeno, jer to može oštetiti materijal.

22. Dude i trake za dudu
Upozorenje za dude:

UPOZORENJE! Pažljivo pregledajte proizvod prije svake upotrebe, posebno ako dijete već ima zube. Povucite dudu u svim smjerovima. Ako primijetite da je proizvod na bilo koji način oštećen ili istrošen, odmah ga odbacite. Ne ostavljajte proizvod na izravnom suncu, u blizini izvora topline ili u otopini za sterilizaciju duže nego što je preporučeno, jer to može oštetiti piling. Odvojivi poklopac zubiju čuvajte izvan dohvata djece kako biste izbjegli gušenje.

UPOZORENJE! Upotrijebite samo namjenske držače za piling koji su testirani u skladu s EN 12586. Ne pričvršćujte druge kaiševe ili kablove na piling, jer to može ugušiti dijete.

UPOZORENJE! Iz higijenskih razloga, potopite dudu u kipuću vodu pet minuta prije prvog korištenja, ostavite da se ohladi i iscijedite preostalu vodu iz dude.

UPOZORENJE! Očistite prije svake uporabe. Nikad ne namočite dudu u slatkim tvarima ili lijekovima, jer to može uzrokovati propadanje zuba kod djeteta. Radi sigurnosti i higijene, dudu zamijenite nakon jednog ili najviše dva mjeseca uporabe. Ako se duda zaglavi u ustima, NE plašite se, jer je izrađena tako da dijete ne može progutati. Pažljivo i što nježnije uklonite dudu iz usta.

Upozorenje za trake i držače za dude:

UPOZORENJE! Pažljivo pregledajte cjelokupni držač dude (kopča, remen, stezni prsten) prije svake uporabe. Odbacite čim primijetite oštećenja ili habanje. Nikada ne koristite predugo držač za dude. Dudu ne vežite na vrpce, trake ili ostale komade tekstila. Dijete se može udaviti.

23. Grizala
Upozorenje za sva grizala:

UPOZORENJE! Proizvod temeljito pregledajte prije i nakon svake uporabe te ga odmah odbacite u slučaju habanja ili oštećenja.

Upozorenje za grizala ispunjena tekućinom za hlađenje:

UPOZORENJE! Uređaj nemojte prekuhavati i sterilizirati ga parom ili u mikrovalnoj pećnici. Dezinficirajte proizvod samo vrućom vodom. Grizalo je namijenjeno djeci od rođenja do 3 godine. Starija djeca mogu pregristi dio s tekućinom za hlađenje. Rashladno sredstvo se provjerava u skladu s propisima i potpuno je bezopasno.

UPOZORENJE! Najbolji učinak postići ćete ako grizalo ohladite prije upotrebe. Prije upotrebe stavite u hladnjak na jedan sat. Ohladite samo u hladnjaku. Nikada ne stavljajte grizalo zamrzivač.

24. Čaše i bočice za pijenje
Upozorenje za sve bočice i čašice za pijenje:

UPOZORENJE! Uvijek koristite proizvod pod nadzorom odrasle osobe. Nikad ne koristite sisač umjesto dude. Često i dugotrajno sisanje uzrokuje propadanje zuba. Uvijek provjerite temperaturu hrane prije hranjenja. Prije svake uporabe pažljivo pregledajte sisač i povucite je u svim smjerovima. Primijetite li oštećenje ili habanje, odmah odstranite sisač. Ne ostavljajte sisač na izravnom suncu ili toplini ili u otopini za sterilizaciju duže nego što je preporučeno, jer ga to može oštetiti. Iz higijenskih razloga, uronite proizvod u kipuću vodu 5 minuta prije prve upotrebe. Prije svake uporabe temeljito očistite proizvod. Budite posebno oprezni pri zagrijavanju hrane u mikrovalnoj pećnici. Prije posluživanja uvijek dobro promiješajte da biste osigurali ravnomjernu raspodjelu topline i provjerili temperaturu.

Ukoliko proizvod ima slamku:

UPOZORENJE! Slamka nije primjerena za dijete mlađe od 6 mjeseci.

25. Zubne četkice
Upozorenje navedeno na pakiranju zubnih četkica:

UPOZORENJE! Proizvod nije igračka. Nikada ne ostavljajte dijete bez nadzora. Provjerite stanje četkice za zube prije upotrebe. Ne smije se oštetiti. Proizvod odmah zamijenite novim pri prvim znakovima habanja ili oštećenja. Nanošenje paste na četkicu neka odradi samo odrasla osoba. Ne koristite dodatke. Ne čisti među zubima.

26. Sprejevi i kreme za zaštitu od sunca
Upozorenje navedeno na pakiranju spreja za zaštitu od sunca:

UPOZORENJE! Prije upotrebe dobro protresti. Ne prskajte izravno po licu / spriječite udisanje. Nanosi se obilno prije izlaganja suncu kako bi se stvorio vidljivi sloj. Utrljajte u kožu i ostavite da se osuši. Zatim ponovite aplikaciju kako biste osigurali odgovarajuću pokrivenost i spriječili neobrađene površine. Redovito nanesite, posebno nakon plivanja, znojenja i brisanja (kontakt s vodom). Premalo zaštitnog proizvoda smanjuje razinu zaštite. Izbjegavajte snažno podnevno sunce (između 11 i 15 sati). Dopustite da se proizvod potpuno upije i izbjegavajte kontakt s tekstilom i tvrdim površinama, jer proizvod može ostaviti mrlje na njima. Dojenčad i malu djecu ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zaštitite se prikladnom odjećom (kapu, majicu, kratke hlače) i nanesite dovoljno spreja za sunčanje na nezaštićena područja. Također, izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, jer to može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

UPOZORENJE! Sredstvo za zaštitu od sunca ne nudi 100% zaštitu od UV zračenja. Premaz je potrebno obnoviti. Čak i kada koristite proizvod za zaštitu od sunca, nemojte ostati na suncu. Izbjegavajte kontakt s očima.

Upozorenja navedena na pakiranju kreme za zaštitu od sunca:

UPOZORENJE! Nanosi se obilno (4 čajne žličice za prosječno djetetovo tijelo) prije izlaganja suncu kako biste stvorili vidljivi sloj. Utrljajte u kožu i ostavite da se osuši. Zatim ponovite nanos kako biste osigurali odgovarajuću pokrivenost i spriječili neobrađene površine. Redovito nanesite, posebno nakon plivanja, znojenja i brisanja (kontakt s vodom). Premalo proizvoda smanjuje razinu zaštite. Izbjegavajte snažno podnevno sunce (između 11 i 15 sati). Dopustite da se proizvod potpuno upije i izbjegavajte kontakt s tekstilom i tvrdim površinama, jer proizvod može ostaviti mrlje na njima. Dojenčad i malu djecu ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti. Zaštitite se prikladnom odjećom (kapu, majicu, kratke hlače) i nanesite dovoljno krema za sunčanje na nezaštićena područja. Također, zaštićeno, izbjegavajte prekomjerno izlaganje suncu, jer to može ozbiljno ugroziti vaše zdravlje.

UPOZORENJE! Krema za sunčanje ne nudi 100% zaštitu od UV zračenja. Premaz je potrebno obnoviti. Čak i kada koristite proizvod za zaštitu od sunca, nemojte ostati na suncu. Izbjegavajte kontakt očima.

27. Vlažne maramice
Upozorenja navedcena na pakiranju vlažnih maramica:

UPOZORENJE! Samo za vanjsku upotrebu. Čuvajte izvan dosega djece. Prestanite s upotrebom ukoliko se pojave reakcije ili crvenilo.

28. Dječji puderi, masti, kreme, ulja za tijelo, balzami za tijelo, masti za tijelo
Upozorenja navedena na pakiranju masti, krema, ulja, balzama i masti za tijelo:

UPOZORENJE! Samo za vanjsku upotrebu. Ne približavajte očima. Ukoliko dođe do kontakta s očima, isperite s mnogo vode. Ukoliko se iritacija nastavi, prekinite s korištenjem.

Upozorenje na pakiranju dječjeg pudera:

UPOZORENJE! Iz sigurnosnih razloga držite puder izvan dosega djece. Proizvod ne približavajte bebinim ustima i nosu.

29. Sprejevi, kreme i naljepnice za zaštitu od komaraca i proizvodi nakon uboda insekta
Upozorenja navedena na pakiranju sprejeva za zaštitu od komaraca:

UPOZORENJE! Ne koristiti u pretjeranim količinama. Nanesite samo toliko sadržaja da temeljito prekrijete sve izložene dijelove kože. Ne prskajte proizvod izravno na lice. U slučaju primjene na lice i vrat, prvo prskajte dlanom i nanesite na željeno područje lica ili vrata. Izbjegavajte kontakt s očima, ustima i sluznicama. U slučaju dodira s očima, temeljito isperite čistom vodom. Ne nanosite na bebine ruke.

UPOZORENJE! U ekstremnim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju.

Upozorenja navedena na pakiranju kreme za zaštitu od komaraca:

UPOZORENJE! Ne koristiti u pretjeranim količinama. Nanesite samo toliko sadržaja da temeljito prekrijete sve izložene dijelove kože. Ne koristite u blizini očiju, usta i sluznica. U slučaju dodira s očima, temeljito isperite čistom vodom. Ne nanosite na bebine ruke.

UPOZORENJE! U ekstremnim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju.

Upozorenja navedena na pakiranju naljepnica za zaštitu od komaraca:

UPOZORENJE! Koristite naljepnice pod nadzorom odraslih. Samo za vanjsku uporabu. U ekstremnim slučajevima može izazvati alergijsku reakciju.

Upozorenja navedena na pakiranju proizvoda nakon uboda insekata:

UPOZORENJE! Samo za vanjsku uporabu. Izbjegavajte kontakt s očima, ustima i nosom. Čuvati izvan dohvata djece. Ne koristiti na oštećenoj ili nadraženoj koži.